مصرف مستمر و کافی شیر و فرآورده های آن در دوران زندگی (3لیوان در روز) دارای مزایای زیر است :
سلامت و ایمنی بدن
افزایش قد در کودکان و نوجوانان
افزایش هوش و قدرت یادگیری
کاهش عوارض و ناراحتی های قبل از قاعدگی
کاهش فشار خون
جلوگیری از چاقی و ذخیره چربی اطراف شکم وکمر
کاهش احتمال بروز سرطان مثل سرطان سینه و کولون(انتهای روده بزرگ)
کاهش عوارض ناشی از نقرس
کاهش احتمال ایجاد سنگ کلیه و مثانه
ضرورت مصرف شیر
شیر یکی از کاملترین و مهمترین اغذیه محسوب میگردد ، بشر از سالها پیش پی به اهمیت حیاتی آن بردهاست . زیرا مواد موجود در شیر طوری است که میتواند بسیاری از احتیاجات بدنی انسان را تامین نموده و او را بینیاز از سایر اغذیه نماید. بگونهای که امروزه شیر جزو غذای روزانه اغلب ملتها محسوب شده و مصرف آن مانند نان و آب ضروری و واجب شمرده میشود.
پولی که به مصرف شیر میرسد هرگز هدر نرفته و به تندرستی و بهداشت مصرف کننده ، بیتردید کمک شده است. ضرورت مصرف روزانه شیر و فرآوردههای آن همواره از سوی متخصصان علم تغذیه و سازمانهای بهداشتی بین المللی از جمله سازمان بهداشت جهانی تاکید شده است.
یک لیوان شیر (250 میلیلیتر) نیاز روزانه انسان را از لحاظ مواد ذیل تامین میکند:
میزان ترکیبات یک لیوان شیر(250 میلیلیتر)
نوع موادمقدار(درصد)
پروتئین
کلسیم
پتاسیم
ویتامین D
ویتامین B2
ویتامین B12
16
30
11
25
20
13
امروزه میزان مصرف سرانه شیر و فرآوردههای آن در هر جامعه، یکی از معیارهای توسعه و پیشرفت فرهنگی آن جامعه محسوب میشود. تولید و مصرف شیر رابطه مستقیمی با میزان سلامت و پیشرفت هرجامعهای دارد. هرچه میزان مصرف پروتئین و ویتامینها و املاح مهم نظیر کلسیم به سطوح استاندارد(تعیین شده توسط سازمان جهانی) نزدیک تر باشد یکی از فاکتورهای سلامتی اجتماعی تامین گشته است.
عدم استفاده کافی و مستمر شیر و فرآورده های آن موجب بروز عوارض بسیاری در مراحل مختلف زندگی می شود که از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد :
کوتاهی قد به ویژه در کودکان و نوجوانان
نرمی استخوان ، نقصان رشد ، خرابی لثه
و دندان به خصوص در کودکان و نوجوانان
پوکی استخوان در بزرگسالان
ایجاد شرایط مناسب برای ابتلا به بیماری های عفونی
ایجاد اختلالات بینایی
مقادیر توصیه شده شیر
گروه شیر و فرآورده های آن بهترین منبع کلسیم ، ویتامین های گروه B.A.D و با ارزش ترین پروتئین های مورد نیاز بدن است.
مقادیر توصیه شدع شیر جهت مصرف روزانه
سنلیوان(250میلی لیتر)
کودکان 3-1 ساله
کودکان 8-4 ساله
کودکان 12-9 ساله
نوجوانان 16-13 ساله
جوانان 29-17 ساله
بزرگسالان 50-30 ساله
زنان باردار
زنان شیرده
نکته : یک لیوان (250 میلی لیتر) شیر ، معادل یک لیوان(250 میلی لیتر) ماست و یا 35 تا 45 گرم پنیر نیز می باشد.